LA FIRA DEL VI DEL BAGES

La cultura del vi és l’eix conductor d’aquest certamen, de caràcter marcadament popular, on també té l’art, la gastronomia i el comerç local en són protagonistes. El programa inclou tastos, gastronomia, la Nit de Picapolls, visites i moltes altres activitats.

L’activitat vitivinícola és un important eix vertebrador del territori que uneix agricultors, productors, comerciants, restauradors I administració local.

La Fira ViBa reivindica el passat vinícola del Bages, que es va expandir ja a l’edat mitjana sota la influència del monestir de Sant Benet de Bages. El seu paisatge i tradicions en són testimonis. La història n’ha deixat restes i senyals per descobrir.

Però alhora es tracta d’una festa gaudir de la cultura del vi del territori a través d’un munt d’activitats molt diverses! Tastos amb una mostra de vins DO Pla de Bages, visites als cellers i el patrimoni vinícola o propostes obertes a tots els públics, com la Nit de Picapolls, l’espai most infantil, arts visuals, actuacions musicals, gastronomia, enoturisme i molt més.

LA CULTURA DEL VI AL BAGES

La comarca del Bages és una zona de gran tradició vinícola. Ja en el segle X, els monjos del monestir de Sant Benet de Bages produïen vi. Posteriorment va esdevenir una de les seves principals activitats econòmiques fins al segle xix. Existeixen prop de 400 barraques fetes amb pedra seca que testimonien una llarga tradició vinícola a la zona.

A finals del segle XIX la plaga de fil•loxera va suposar una forta reducció de les vinyes de la zona, fent que la producció anés desapareixent amb la industrialització de la zona. El sector del vi va tornar a agafar impuls amb la creació del Celler Cooperatiu d’Artés, a principis del segle XX. Actualment parlem d’un sector que ha sabut reorientar-se per adaptar-se al mercat actual, amb petits cellers de gran qualitat i forta projecció.

UN VI AMB LA SEVA PROPIA DO D’ORIGEN

La Denominació d’Origen Pla de Bages protegeix els vins produïts al Pla de Bages. Va néixer l’any 1995 i agrupa dotze cellers de la comarca del Bages. Aquests cellers es localitzen principalment a les poblacions de Manresa, Artés, Sant Fruitós de Bages, Fonollosa, Salelles i Maians. Es tracta d’un element que ha ajudat a recuperar i impulsar els vins de la zona, així com els mateixos productors. I juntament amb això, ha sigut un factor molt important per al desenvolupament del turisme o la gastronomia bagenca en els darrers anys.

En aquesta la DO Pla de Bages, s’hi cultiva una varietat autòctona de raïm, el picapoll. Es tracta d’un raïm de gra menut, pell molt tendra i amb unes taques o picades característiques. La seva maduració és tardana, i el vi que s’elabora amb ell és afruitat, d’un color groc brillant i lleuger.

A més del picapoll, els vins fan servir sobretot les varietats ull de llebre, cabernet sauvignon, macabeu i chardonnay. Els vins negres i rosats són afruitats i aromàtics, i els blancs, lleugers i exquisits.

GAUDEIX-HO EN LA RUTA DEL VI DEL BAGES

La Ruta del vi de la DO Pla de Bages és la nova ruta enoturística cultural de Catalunya que et permet descobrir tot aquest patrimoni de pedra seca, el territori, la cultura i els vins amb denominació d’origen fent el que t’apassiona a través de més d’una vintena d’experiències singulars, visites amb tast als cellers i establiments que traspuen cultura de vi.

L’itinerari permet descobrir les tines, construccions antigues que s’utilitzaven per al conreu de la vinya, alhora que descobrim com s’elaborava el vi antigament. Tot seguit, la ruta es completa amb una visita al celler Abadal, que conclou amb un tast de vins de la DO Pla de Bages.

Alhora convida a assaborir els vins DO Pla de Bages que elaboren antigues nissagues de viticultors, cooperatives centenàries i petits cellers. Respirar la cultura del vi d’aquesta terra, enamorar.te dels paisatges espectaculars del Geoparc de la Catalunya Central i endinsar-te entre vinyes envoltades de bosc, farigola i romaní.


També et pot interessar…